nederlands engels engels
rss feed hotel zuid limburg
hotel zuid limburg

Bezienswaardigheden in Luik (BE)

kaart Grens Maasvallei Maastricht Valkenburg Parkstad Limburg Luik (BE) Aachen Heuvelland

De stad Luik

De Waalse stad Luik is een boeiende, gezellige en historie rijke stad. Onder de vele monumentale erfgoederen bevinden zich het Place Saint Lambert, het Klooster van de Minderbroeders en het Johannes de Doper fontein. Maar het meest historische deel van de stad ligt onder het Place Saint Lambert. Onder dit plein van de voormalige kathedraal zijn zeer waardevolle opgravingen gedaan zoals Gallo-Romeinse villa resten, Middeleeuwse gebouwen en prehistorische sporen. Dit alles is in het Archeoforum te aanschouwen.

< Klik in een regio naar keuze voor meer
   informatie...

Maar de stad heeft meer te bieden. Er zijn een aantal bijzondere musea te vinden, gezellige terrassen en bruisende pleinen. Met name de Place du Marché, het eeuwen oude marktplein is belangrijk voor de stad. Vroeger werd dit als handelscentrum beschouwd en tegenwoordig als het gezelligste hart van Luik.

De Grand Curtis

Dit museum in het historische hart van de Vurige Stede in Luik biedt kunst en geschiedenis van zo’n 7000 jaar geleden. Verschillende thema’s komen aan bod voor een reis in de geschiedenis. Zo zijn er archeologische collecties, collectie van het Glasmuseum, collectie wapens en de XIXe eeuw in Luik. www.grandcurtiusliege.be

Bueren trap

Wie een mooi en bijzonder uitzicht wil hebben over de stad Luik moet even klimmen. Als je bovenaan de Bueren trap staat, na 373 treden, krijg je het mooie uitzicht kado. Gelukkig zijn er tijdens deze klim zo nu en dan bankjes te vinden om op krachten te komen. Deze trap is te vinden aan de rand van het centrum.

Sint-Pauluskathedraal

Dit is de hoofdkerk van het bisdom Luik en dat is terug te zien aan zijn omvang. Het herbergt ook een bijzondere schatkamer met beroemde relieken van de Heilige Lambertus en Karel de Stoute.
www.tresordeliege.be

Place Saint Lambert

Dit kloppend hart van Luik heeft belangrijke archeologische vondsten. Dit Archeoforum heeft delen van een oude kathedraal en o.a. muren van een Romeins huis en ook veel voorwerpen en botten die grotendeels in tact zijn gebleven. In totaal heeft deze archeoforum een totale afmeting van 3725 m2. De gehele geschiedenis van Luik is hier dan ook terug te vinden en is zeker een bezoekje waard
www.archeoforumdeliege.be

Zondagsmarkt La Batte

Wil je het echte Luik proeven, dan moet je een bezoek brengen aan deze markt. Hij is elke zondag van ‘s morgens acht uur tot ‘s middags een uurtje of twee aan de kades van de Maas. Werkelijk alles komt aan bod op deze indrukwekkende en gezellige markt met zo’n 500 kraampjes. Zo vind je er exotische vissen, kleding, fantasiejuwelen, wijn, kaas, boeken, platen en ontdekkingen van kleine uitvinders. Natuurlijk ontbreken de gezellige terrasjes ook hier niet.

Boottochten

De Maas is onlosmakelijk verbonden aan de stad Luik. Was het vroeger voornamelijk een belangrijke transportroute, nu is het belangrijk voor de toeristen. Met een tocht aan boord van de Sarcelle IV bezoekt u o.a. het historische hart, de Kathedraal en omliggende wijk, Outremeuse-Simenon en Le Sentier des Coteaux. (adres: Quai van Beneden).

Heuvels van Citadel

In dit groene hart van Luik komen mens en natuur dichter tot elkaar. Dit ware paradijs is een lust voor het oog, maar bovenal een heerlijk rustpunt in deze grote studentenstad.

Wandelen

Deze stad vol kronkelstraatjes en steegjes is prima te noemen als wandelstad. Veel oude gebouwen zijn er te zien, parken te bezoeken en nostalgische huisjes te bewonderen. Voor een leuke impressie en tips verwijs ik je graag naar een website gevuld door inwoners van de stad Luik. Wie beter weten wat je vooral moet zien en doen...

Place du Marché

Nachtelijk vertier en (warme) terrassen zijn te vinden op dit marktplein. Het bruist van gezelligheid. De markt is omringt met statige barokke huizen uit de 16de eeuw. Aan Rue Saint-Gillis is dé biertempel van Luik te vinden Café Le Vaudrée II. Op de kaart staat o.a. meloenbier.

Bronvermelding informatie:www.vvvzuidlimburg.nl en www.top10bezienswaardigheden.nl