nederlands engels engels
rss feed hotel zuid limburg
hotel zuid limburg

Bezienswaardigheden in Maastricht

kaart Grens Maasvallei Maastricht Valkenburg Parkstad Limburg Luik (BE) Aachen Heuvelland

Sint-Servaasbasiliek

Deze imposante basiliek is gebouwd op het graf van Sint Servaas, de eerste bisschop van Maastricht. Sinds 1985 heeft de kerk de naam basiliek verkregen van paus Johannes Paulus II. De laatste verbouwingen en restauraties hebben plaats gevonden rond 1980. De binnenkant is even indrukwekkend als de buitenkant doet vermoeden. De prachtige ramen met daarin de bisschoppen van Maastricht verwerkt, zijn fenomenaal. De orgels en hoeveelheid aan klokken maken deze basiliek zeer bijzonder. Soms worden er op speciale dagen met de hand geluiden liedjes ten gehore gebracht door het speciale klokkenluidersgilde.
www.sintservaas.nl

< Klik in een regio naar keuze voor meer
   informatie...

Stadhuis

De Nederlandse architect en kunstschilder Pieter Post heeft het charmante stadhuis aan de Markt ontworpen. Zelfs de locatie aan de Markt is door hem gekozen als beste adres. Het Mauritshuis in den Haag en het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam staan ook op zijn naam. Door het moeten afbreken van het Belfort en delen van de stadsmuur, is de Markt van Maastricht als vierkant plein ontstaan.
www.steden.net/nederland/maastricht/stadhuis-van-maastricht/

Helpoort

Deze poort uit 1229 is de oudste stadspoort van Nederland. Na het verkrijgen van stadsrechten, voelde Maastricht zich genoodzaakt om zich als stad te moeten beschermen. Dit werd gedaan door middel van een stadsmuur en bijbehorende poorten. Eén daarvan is de Helpoort. De poort en zijn gebouw hebben eerst dienst gedaan als kruithuis en later als woonhuis en atelier van Jef Schipper. Tegenwoordig is het een onderdeel van de Stichting Maastricht Vestingstad en zijn er diverse exposities te bewonderen.

Vrijthof

Aan dit prachtige plein van Maastricht staat de grote St. Servaasbasiliek. Vele heiligen en helpers van deze voormalige kerk en de nabij gelegen parochiekerk St. Jan woonden vroeger in de vele huizen gelegen om dit plein. Tegenwoordig is dit plein het bruisende hart van de stad en worden er regelmatig evenementen georganiseerd zoals het carnaval en Magisch Maastricht met zijn beroemde kerstmarkt. De vele horecagelegenheden zorgen tevens voor veel gezelligheid. De beroemde Maastrichter André Rieu gebruikt het Vrijthof regelmatig voor het geven van een openluchtconcert.
www.steden.net/nederland/maastricht/vrijthof/

Fort Sint Pieter en Sint Pietersberg

Dit fort op de Sint Pietersberg dateert uit 1701. Vroeger diende het fort als bescherming van de stad. De strategische ligging en het goede uitzicht hielpen hier zeker goed aan mee. Tegenwoordig is het opengesteld voor publiek en kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de stad en zijn fort. Verschillende rondleiding door het fort en de ondergelegen mergelgrotten geven je antwoorden op verschillende vragen uit de geschiedenis. De mergelgrotten zijn een labyrint van gangen waar ooit Napoleon doorheen is gelopen.

Bisschopsmolen

Midden in het centrum van de bruisende stad Maastricht vind je de Bisschopsmolen. In deze oude en nog steeds draaiende watermolen worden op ambachtelijke wijze broden gebakken. Er worden verschillende rondleidingen gegeven waarbij je uitleg krijgt over de molen en hoe je zonder toevoegingen van E-nummers een heerlijk vers broodje of lekkere vlaai bakt.
www.bisschopsmolen.nl

't Bassin

Op ongeveer 500 meter van de Markt ligt oude binnenhaven van de stad Maastricht welke bekend staat om zijn gezellige horeca gelegenheden. Ongeveer zeventig boten kunnen dagelijks aanmeren in de gezellige haven. Tevens is er een expositieruimte en atelier te vinden van de bekende kunstenaar en documentaire maker Robert-Jan van Melle.

Bonnefantenmuseum Maastricht

Dit prachtige museum is een wel zeer bijzonder vormgegeven stukje architectuur wat op naam staat van de Italiaanse architect Aldo Rossi. Op het industrieterrein aan de Maas ligt dit prachtige museum met zijn verzameling van indrukwekkende kunstwerken. Werken van grote meesters als Van Dyck, Brueghel en Rubens zijn er te bewonderen, maar ook schitterende hedendaagse kunst. De op speciale manier verkregen lichtinval geeft de vele kunstwerken een buitengewoon extraatje.
www.bonnefantenmuseum.nl

Kasteelruïne Lichtenberg

Dit hooggelegen oude kasteel bevindt zich op het oostelijke deel van de St. Pietersberg, vlakbij het St. Pieters Museum. Op de oude delen van de 10e eeuwse donjon-toren werd rond 1400 gestart met de bouw van dit kasteel. Rond 1740 is de U-vormige hoeve bijgebouwd. Door de hoge ligging heb je vanaf hier een bijzonder goed uitzicht over het Maasdal.

Bronvermelding informatie:www.vvvzuidlimburg.nl en www.top10bezienswaardigheden.nl