Boek nu

Omgeving

Boek nu

aankomst
vertrek

Omgeving Valkenburg in Zuid-Limburg

Hotel Hof van Hulsberg is gelegen in het heuvellandschap van Limburg, en daardoor een zeer goede uitvalsbasis voor mooie fietstochten en wandelingen door de overweldigend mooie natuur. Hulsberg is gelegen op slechts 1,5 kilometer van Valkenburg met zijn vele bezienswaardigheden en attracties.

Het bourgondische Maastricht, met vele sfeervolle pleinen, kerken en historische panden is gelegen op slecht 14 kilometer (15 minuten) vanaf Hulsberg. Ook zijn de culturele steden Luik(Belgie) en Aken (Duitsland) binnen 25 minuten met de auto te bereiken.

Wie Limburg eerder heeft bezocht, weet dat het een stukje buitenland in Nederland is. Het mooie landschap met heuvels en valleien doet menigeen denken aan Zuid-Europese vakanties. Fris kletterende beken en prachtige wandel- en fietspaden vindt u in iedere hoek van deze streek.

Hof van Hulsberg

Grens-Maasvallei

Grens-Maasvallei, een unieke regio

In het zacht glooiende en bijna vlakke noordelijke deel van Zuid-Limburg treft u, op het smalste stuk van Nederland in het weidse uiterwaardenlandschap van de Maas, een unieke regio aan. In de Grensmaasvallei worden de moderne vooruitgang en industrie gecombineerd met het échte Limburgse "savoir vivre". In de historische, levendige binnenstad van Sittard kunt u zich nog vergapen aan middeleeuwse gebouwen, vele bijzondere kerken en schitterende herenhuizen. In dit gebied vindt u bovendien enkele voor Nederland bijzondere beschermde dorpsgezichten, zoals het centrum van Elsloo.

Voor de cultuurliefhebber

Cultuurliefhebbers komen in Echt-Susteren verder aan hun trekken. Diverse fiets- en wandelroutes voeren u langs tal van interessante monumenten zoals het oude raadhuis en de St. Landricuskerk aan de Plats in Echt. De kapel uit 1691in Schilberg is ontstaan op een plek waar volgens een vrome legende een miraculeus Mariabeeldje aan een herder is verschenen. Een bezoek aan museum 't Stift aan het Salvatorplein in Susteren is zeker de moeite waard. Hier ligt een zeer belangrijke kerkelijke schatkamer. De donkere invloed van de mijnen is al lang verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een mooi gestileerde omgeving met prachtige stadsparken, nieuwe landschapsparken, moderne winkelcentra en vele sprankelende evenementen.

Sportregio

De Grensmaasvallei staat daarnaast vooral ook bekend als 'sportregio' en dat niet alleen vanwege de vele topsporters die dit gebied voortbrengt en de hoge sportparticipatie van de inwoners. In de Grensmaasvallei ligt namelijk ook de enige schaatsbaan van Limburg, de enige atletiek B-baan van Limburg én een geweldig uitgestrekt internationaal fietsrouteknooppunten netwerk. In de Grensmaasvallei is het dus mogelijk om op één middag van Duitsland via Nederland naar België te fietsen en weer terug… Een absolute aanrader!

Evenementenregio

De Grensmaasvallei kent een aantal jaarlijks terugkerende evenementen die zeer de moeite waard zijn. De St. Joepmarkt in Sittard bijvoorbeeld, op 19 maart, is een absolute aanrader. Maar ook de kermis in Geleen, ook wel World Town Fair genoemd, die elk jaar in juni wordt gehouden, is in de wijde omtrek bekend.

Het dorp Einighausen, vlakbij Sittard, organiseert elk jaar op de eerste zondag van augustus een Oude Ambachtendag. Met ruim 100 demonstraties van verschillende oude ambachten krijgt u een aardige indruk van hoe het werk en leven in vervlogen tijden moet zijn geweest. Het maasdorp Berg aan de Maas viert elk jaar op de derde zondag van augustus de Oogstdankfeesten, compleet met een lange oogststoet vol schitterende praalwagens.

Muzikale festiviteiten

Elk jaar verzamelen zij zich voor de jaarlijkse Taptoe in Born, waar uw oren en ogen worden getrakteerd op levendige muziek en een bonte verzameling van kostuums, uniformen en vaandels. Ook liefhebbers van popmuziek komen aan hun trekken. Zo vindt in Urmond elk jaar op Hemelvaartsdag het Urpopfestival plaats en op moederdag Mama’s Pride in Geleen. In Elsloo verzorgt de Stichting Popmuziek Aelse met de regelmaat van de klok activiteiten, zoals Conincxpop (in juli) en een smartlappenfestival.

Fietsen via veerpontjes

De Grensmaasvallei is geografisch gezien uniek! Nederland is hier zo smal dat België en Duitsland elkaar bijna raken en op slechts 4,8 km van elkaar vandaan liggen! In deze boeiende streek valt enorm veel te ontdekken. Van historische steden en nostalgische dorpjes met schitterende vergezichten op de Maasoevers tot charmante gehuchten, verscholen tussen akkerlanden en heuvels. De Maas stroomt als centrale factor door het gebied heen. Uitgestrekte wandel- en fietsroutes, vaak grensoverschrijdend, maken het een genot om de Grensmaasvallei tot in de verste uithoeken te leren kennen. De internationale fietsknooppunten gaan dwars over de grens heen en zorgen voor een unieke fietstocht! Meer info over de veerpontjes is te verkrijgen via: www.stiphout.nl  De overkant van de Maas bereikt u door de fietsbrug te nemen bij Stein of één van de aanwezige fietsveertjes te nemen.

Hof van Hulsberg

Parkstad-Limburg

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg is één van de grootste en mooiste kastelen van het land. In dit enorme slot komen grote avonturen uit het verre verleden tot leven. Voor jong en oud is er van alles te zien en te ontdekken.  Beleef het mee!

BloteVoetenPark

Geef je voeten de vrijheid en beleef al deze prikkels op één en dezelfde dag tijdens het blote voeten wandelen in het Blotevoetenpark te Brunssum. Laat je voeten masseren door de natuur!

Tip: Vraag ook eens naar het ‘Keltische vrijgezellenfeest', diverse kinderactiviteiten en andere groepsarrangementen.

Abdij Rolduc

In het jaar 1104 verscheen er in het land van Rode (Kerkrade/'s-Hertogenrade) een jonge priester, Ailbertus van Antoing. Hij was met twee metgezellen weggegaan uit zijn klooster in Doornik, omdat hij daar de kloostertucht te slap vond. Van Adelbert, graaf van Saffenberg aan de Ahr en eigenaar van de burcht van 's-Hertogenrade, kreeg hij grond waarop hij een eenvoudig onderkomen en een houten kapelletje bouwde. Tegenwoordig is Abdij Rolduc een hotel & en conferentie oord met een eigen brasserie.

Landgoed Brunssheim

Bij Landgoed Brunssheim kunt u zwemmen in een natuurlijke zwemvijver 'De Zeekoelen'. Prachtige ligging tussen de heuvels, met zandstrandjes om te zonnen en grasvelden tussen de bomen. Voor kinderen zijn er leuke speeltoestellen, er is een levensgroot damspel, kinderboerderij, een volleybalveld en een groot springkussen. Een hapje en drankje kunt u nuttigen bij Eetcafé-cafetaria De Hartige Hap, direct gelegen aan het natuurbad en een zonneterras.

Kasteel Strijthagen

Het kasteel stamt uit de dertiende eeuw. Het huidige kasteel is achttiende-eeuws en werd gebouwd op de fundamenten van zijn middeleeuwse voorganger. Door de eeuwen heen heeft het kasteel veel last ondervonden van mijnschade. De slothoeve stamt uit 1690. De baron Van Strijthagen was een van de bewoners, evenals baron De Rose de Lommissen. Kunstschilder Aad de Haas en pianist H. Biezen hielden verblijf op het kasteel.

Kasteel Eyckholt

De eerste vermelding stamt uit 1381. In 1736 was de bouwhoeve al afgebrand, en het kasteel zelf werd steeds bouwvalliger. Omstreeks 1760 is het kasteel afgebroken. Het riddergoed Eyckholt was in 1385 in handen van de familie Van der Lynden van den Eyckholt. De familie Von Beulart zu Beulartstein bezat het van 1607 tot 1687, en in 1739 kwam het goed aan de familie Van der Heyden Belderbusch, de eigenaars van kasteel TerWorm.

Golfbaan Bunssummerheide

De unieke 45-holes golfbaan is gelegen tussen de natuurgebieden Brunssummerheide en de Schinveldse bossen. De baan kenmerkt zich door de diversiteit van loofbossen, vennetjes, naaldbomen en grote waterpartijen met tees op verassende hoogtes die de baan een bijzonder karakter en moeilijkheidsgraad geven.

Verder is er een par-3 en een compact course (par-3/par-4). De driving range beschikt over 40 overdekte afslagplaatsen, 2 putting greens, pitch- en chipgreen en 2 oefenbunkers.

Bothanische tuin Kerkrade

De Botanische Tuin Kerkrade bestond in 2014 75 jaar. De tuin is in 1939 ontworpen door de tuinarchitect John Bergmans in opdracht van het Fonds voor Sociale Instellingen van de Staatsmijnen ten behoeve van de mijnwerkers.

Bergmans ontwierp de tuin in de stijl van een Engelse landschapstuin. Inmiddels is de tuin een internationaal erkende Botanische Tuin met meer dan 3000 verschillende planten en is lid van de Stichting Nationale Plantencollectie. Het ontwerp is ook een Rijksmonument.

Kasteel Terworm

De medewerkers van Kasteel Terworm zijn de gastheren in het karaktervolle 14e eeuws kasteel met pachthoeve. De ambiance leent zich uitstekend voor heerlijke ontspannende momenten met elkaar, maar ook, na een dag vol afspraken in de regio, voor zakelijk onthaasten. Gastvrijheid met een thuisgevoel, gekoppeld aan culinair genieten staan boven aan in het kasteelvaandel.

Bezoekerscentrum Brunssummerheide

In oostelijk Zuid-Limburg beschermt Vereniging Natuurmonumenten ruim 1000 ha. natuur. De Brunssummerheide is één van de grootste natuurgebieden met een oppervlakte van 600 ha. In het bezoekerscentrum vindt men een schat aan informatie over de natuur en cultuurhistorie van de Brunssummerheide. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Een actueel overzicht is te verkrijgen in het bezoekerscentrum. Neem beslist een kijkje!

Kloosterkapel

Voordat Bleijerheide kerkelijk zelfstandig werd behoorde deze Kerkraadse buurtschap tot St. Lambertusparochie van Kerkrade. In 1875 vestigden zich in Bleierheide de eerste Franciscanen (OFM), uit Duitsland verdreven vanwege de “Kulturkampf”. Deze Duitse paters namen al meteen de (gedeeltelijke) zielzorg op zich. Na de eerste Wereldoorlog (1918) namen de Nederlandse paters het roer over.

Nederlands Mijnmuseum

Het Nederlands Mijnmuseum koestert het Limburgse steenkolen- en mijnbouw-verleden. Het is gevestigd in  het schachtgebouw van de voormalige Oranje Nassau 1 mijn te Heerlen. 

Het 3 etages tellende schachtgebouw, gebouwd rond de 470 meter diepe mijnschacht, is ingericht als expositieruimte. Tevens is het ophaalgebouw te bezichtigen met de originele stoom aangedreven ophaalmachine uit 1897.

Familiepretpark Mondo Verde Landgraaf

365 dagen per jaar open voor iedereen! 250.000 m2 unieke tuinen, bijzondere dieren, spannende attracties en levensechte dino's.

Mondo Verde is een uniek park met verschillende thema's en een ware belevenis voor elke bezoeker, jong en oud. Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven in het actieve gedeelte van het park en de oudere avonturiers vinden rust en pracht in de wereldtuinen.

Maak een reis om de wereld en ontdek de wereld in één dag!

Hof van Hulsberg

Heuvelland

Hotel Hof van Hulsberg is gelegen in het heuvellandschap van Limburg, en daardoor een zeer goede uitvalsbasis voor mooie fietstochten en wandelingen door de overweldigend mooie natuur. Hulsberg is gelegen op slechts 1,5 kilometer van Valkenburg met zijn vele bezienswaardigheden en attracties.


Wie Limburg eerder heeft bezocht, weet dat het een stukje buitenland in Nederland is. Het mooie landschap met heuvels en valleien doet menigeen denken aan Zuid-Europese vakanties. Fris kletterende beken en prachtige wandel- en fietspaden vindt u in iedere hoek van deze streek.

Hof van Hulsberg

Valkenburg

Cauberg

De Cauberg is waarschijnlijk de bekendste berg van Nederland en dit niet alleen omdat de finish van de Amstel Gold Race hier ligt. Eén van de beroemdste televisiebeelden van de Cauberg komen echter wel uit de voorbereidingen van deze race. Toen een postbode met volle fietstassen naast Michael Boogerd de Cauberg bedwong. In 1954 is er een groot busongeluk gebeurd op de Cauberg toen een buschauffeur de macht over zijn bus verloor. Bij dit tragische ongeluk vielen 19 doden. Tegenwoordig neemt de Cauberg belangrijke toeristische plaats in met op de top Thermae 2000 en het Holland Casino en aan de voet het Grendelplein en de ingang van meerdere grotten.
www.steden.net/nederland/valkenburg

Fluweelengrot

Deze mergelgrot is ontstaan door de bouw van het Kasteel van Valkenburg en andere bouwwerken in Valkenburg. In totaal bestaat de Fluweelengrot uit ongeveer vijf kilometer aan gangen en tunnels. Een klein deel hiervan is dagelijks te bezoeken. In de grotten zijn meerdere kunstwerken te vinden van bekende en onbekende kunstenaars die hier grot wandschilderingen maakten op de muren van de grot. Er is hier tevens een rijkversierde kerk te vinden. In deze Kapel hield de Valkenburgse bevolking tijdens de Franse onderdrukking hun kerkdiensten. Vanuit het Kasteel van Valkenburg lopen en meerdere geheime gangen naar de Fluweelengrot.
www.fluweelengrot.nl

De Grotestraat

Deze straat in het oude centrum van Valkenburg vormt het centrum van het uitgaansleven van de stad. De kroegen en restaurants wisselen hier elkaar af en de hele straat staat vol met gezellige terrassen. Op warme zomerdagen is het hier vaak moeilijk om een plekje op één van de overvolle terrassen te kunnen veroveren. Eenmaal een stoel en een tafel veroverd kun je hier genieten van het spektakel wat er hier voorbijtrekt. Mensen van allerlei pluimage lopen langs en zorgen voor een schitterend schouwspel terwijl u geniet van een lekker Limburgsbiertje.

Kasteel Valkenburg

Deze ruïne van één van de weinige hoogteburchten van Nederland torent nog steeds boven Valkenburg uit. De eerste delen van dit kasteel werden al in de elfde eeuw gebouwd en werden in de jaren daarna meerdere keren verbouwd en herbouwd. Tijdens de tachtig jarige oorlog werd het kasteel definitief vernield door Willem III van Oranje. Hierna is het kasteel nooit meer herbouwd, enkele delen van het kasteel zijn zelfs gebruikt om delen van Valkenburg te herbouwen. Het kasteel is tegenwoordig in bezit van de Stichting Kasteel van Valkenburg. Deze stichting waakt over het voortbestaan van het kasteel. Het kasteel in het gehele jaar te bezoeken.
www.kasteelonline.nl

Wilhelminatoren

De Wilhelminatoren is een uitzichttoren gebouwd op Heunsberg naast het Kasteel van Valkenburg en de Fluweelengrot. Vanuit valkenburg is de toren te bereiken door middel van een kabelbaan of via een voetpad. Via het naburige Sibbe kan men hier ook met de auto komen. Op de top van de Wilhelminatoren bevinden zich twee tokkelbanen van elk meer dan 300 meter lang. Bij de uitkijktoren zit ook een café-restaurant.
www.agogovalkenburg.nl

Hof van Hulsberg